As Salam..
Ni nak cite pasal semalam.. Pg sblm pi ke je, my hubby ade pesan " Nnt masak sedap2 tau, abg blk mkn tgh ari" Wah... aku pun ape lg, mencari la peti ais, nak tgk ape yg ade.. Tp aku tau dah nak msk ape sbb kat peti ais tu ade ikan siakap, udang, ikan kembung, kangkung...
So, aku pun plan nak msk ikan siakap steam, tp bila tgk2, halia tak byk la pulak.. terus tukar menu.. ikan siakap Sweet Sour..
Resepinya?? Ok... blh saje.. dah tgk resepi jgn tak buat plak...
Ni nak cite pasal semalam.. Pg sblm pi ke je, my hubby ade pesan " Nnt masak sedap2 tau, abg blk mkn tgh ari" Wah... aku pun ape lg, mencari la peti ais, nak tgk ape yg ade.. Tp aku tau dah nak msk ape sbb kat peti ais tu ade ikan siakap, udang, ikan kembung, kangkung...
Resepinya?? Ok... blh saje.. dah tgk resepi jgn tak buat plak...
Bhn2..
1. Ikan siakap.
2. Bwg merah, bwg besar, bwg putih
3. Halia
4. Serai diketuk
5. Lada masak
6. Sos cili, sos cili thai, sos tiram
7. Sedikit Air dan garam
Cara2nya...
1. Goreng gareng ikan siakap dan ketepikan.
2. Tumis 4 bwg merah, 6 bwg putih, 1 bawang besar, lada masak dan halia yg dipotong dadu.. tumis sekali dgn serai.. (kuantiti sbnr ikut la besar mane ikannya)
3. Bila dah naik bau, masukkan sos tiram, sos cili n sos cili thai.. byk mane ikut kepekatan n sesedap rase..
4. Buh air skit utk bg berkuah.. skit sgt tau.. kalau berair sgt tak sdp..
5. Buh la grm n rase.. kalau dah puas ati dgn kesedapannya.. masukkan ikan atau curahkan atas ikan...
6. Siap utk dihidang...
Senang kan?? cuba la...
2. Tumis 4 bwg merah, 6 bwg putih, 1 bawang besar, lada masak dan halia yg dipotong dadu.. tumis sekali dgn serai.. (kuantiti sbnr ikut la besar mane ikannya)
3. Bila dah naik bau, masukkan sos tiram, sos cili n sos cili thai.. byk mane ikut kepekatan n sesedap rase..
4. Buh air skit utk bg berkuah.. skit sgt tau.. kalau berair sgt tak sdp..
5. Buh la grm n rase.. kalau dah puas ati dgn kesedapannya.. masukkan ikan atau curahkan atas ikan...
6. Siap utk dihidang...
Senang kan?? cuba la...
0 comments:
Post a Comment